Crăciunul în Grecia


Am vorbit în postarea trecută despre un frumos obicei de iarnă din România.
Haideți să vedem acum cum sărbătoresc și alți europeni.
Vom povesti despre greci și despre obiceiurile lor, mai ales că și noi avem în România numeroase comunități elene.

În Ajunul Crăciunului, toți copiii, în special băieții, ies pe străzi și cântă colinde numite kalanda. Ei sunt acompaniați de tobe și alte instrumente și, deseori, poartă cu ei bărci vopsite în auriu, pline cu nuci, acesta fiind un obicei foarte vechi în Grecia. Dacă colindele sunt pe placul gazdelor, ei primesc nuci, bani, dulciuri și smochine uscate.

Brazii de Crăciun au devenit în ultimul timp populari în Grecia, însă nu reprezintă o tradiție, nemții fiind cei care au venit cu această idee. În locul acestora, în multe case se găsesc boluri de lemn care au o sarma suspendată pe margine. De aceasta atârnă o cruce de lemn învelită în frunze de busuioc. Bolul este umplut cu apă pentru ca frunza de busuioc să se mențină proaspătă. O dată pe zi, femeia din casă stropește fiecare cameră cu apă din acest vas. Se consideră că acest obicei ține spiritele rele la distanță. Tradiția spune că aceste spirite apar doar în cele 12 zile de la Crăciun până la Bobotează.



Felul de mâncare principal este friptura de miel. În unele case se servește și carne de porc, coaptă în cuptor, cu garnitură de spanac sau placintă tradițională cu brânză sărată. Nu lipsesc de la masa de Crăciun nici salatele și legumele din belșug. Desertul tradițional de Crăciun se numește baklava și este extrem de dulce, cu umplutură din nuci sau fistic și însiropat cu sirop de zahăr. Pe lângă baklava se mai servesc și kataifi (un desert din aluat fideluță umplut cu nuci și scorțișoară) și theeples, un alt dulce de patiserie prăjit în ulei.

Sper că nu v-am făcut prea mare poftă de desert, dar dacă am reușit, luați o felie de cozonac de la bunicile voastre! Trebuie să fie la fel de bun precum dulcegăriile grecești!

Sursa Info: Teo Trandafir

Comentarii

  1. Interesant. In Spania de anul nou se mananca struguri, 12 boabe pentru fiecare luna din an si reprezentand cate o dorinta care se va implini...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Așa este! Și românii obișnuiesc să mănânce struguri la trecerea în noul an, dar și pește!

      Ștergere
  2. Uite asa am aflat cate ceva despre traditiile de craciun din Grecia. Frumos!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Interesant!Tradiţiile de Crăciun în Republica Moldova sunt respectate cu sfinţenie de moldoveni. Aceştia nu uită să aşeze pe masa de sărbătoare cele mai gustoase bucate, iar gospodinele, pe lângă pâine şi colaci, coc şi Crăciunei. Mersul cu icoana, dar şi ţinerea postului fac parte din tradiţiile de Crăciun respectate în Republica Moldova.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Geavrelele, obicei unic în lume

Bine ați venit pe blogul educației interculturale!